0Kč

Žádné produkty v košíku.

0Kč

Žádné produkty v košíku.

Case study: společnost LA Food a její první fotovoltaická elektrárna

Český potravinářský výrobce LA Food instaloval na střechu provozovny v průmyslové zóně v Kostelanech nad Moravou svoji první fotovoltaiku. Firma na svém před osmi lety postaveném objektu poblíž Uherského Hradiště umístila celkem 108 solárních panelů a doufá v úsporu energií o 30 %.

Firma LA Food specializující se na výrobu, balení a distribuci potravin pod značkou MENU GOLD instalovala na střechu provozovny panely o celkovém výkonu 50 kW. Podnik chce kromě ekonomického benefitu, který jí fotovoltaika přinese, pracovat také na energetické soběstačnosti.

„Výše investice do solárních panelů dosáhla dvou miliónů korun. Původní kalkulace byla nižší, ale z důvodů statiky jsme museli vyztužit střechu výrobních a skladovacích prostor tak, aby panely unesla. Zapojení proběhlo v květnu loňského roku. Očekávaná úspora elektrické energie je až 30 % ročně,“ říká Antonín Zapletal, jednatel společnosti LA Food, který ve firmě zodpovídá za oblast výroby a financí. Úspora nákladů dosáhla od počátku zprovoznění necelých 80 tisíc korun. Za devět měsíců představovala kolem 38 MWh vyrobené energie. Činnosti spojené se stavbou a zpevněním střechy trvaly dva měsíce. V době probíhajících stavebních prací a instalace panelů nebylo nutné přerušit provoz ani výrobu. Administrativa zabrala přibližně pět měsíců.

Vlastní zdroj pokrývá třetinu spotřeby

„Vlastní zdroj energie může pokrýt jen třetinu naší spotřeby. Ta byla vypočítána na 50 kW. V době provozu, tedy v průběhu pracovního týdne, přebytky nemáme. Ty vznikají během víkendu, kdy se nevyrábí. Nemůžeme je ale vracet zpět do sítě, a to z kapacitních důvodů provozovatele sítě,“ vysvětluje Zapletal a dodává: „Na fotovoltaiku bude čerpaná naše jediná dotace. Projekt je v tuto chvíli vykrytý z vlastních zdrojů, protože se dotace vyplácí zpětně a zatím jsme ji nedostali.“ Další projekt plánuje LA Food na nové hale, která má vzniknout postupně v průběhu letošního roku. Zde by mohla do budoucna vzniknout solární elektrárna se srovnatelným výkonem.

„Potravinářská výroba je energeticky náročný provoz, který zároveň disponuje ideální plochou pro umístění fotovoltaiky. Proto i na nově projektovaných výrobních a skladovacích prostorech, které budou představovat kolem pěti tisíc metrů čtverečních, přemýšlíme o optimalizaci zajištění energetických zdrojů s využitím těch obnovitelných,“ uvádí Zapletal. V rámci své strategie udržitelnosti se firma mimo jiné dlouhodobě soustředí na celkové snižování energetické náročnosti provozů a redukci uhlíkové stopy. „Vlastní bezemisní zdroje energie nás k cíli, kterým je snížení energetické závislosti o 30 %, výrazně posunou. Obzvláště v dnešní době, kdy Evropa a s ní i ČR čelí energetické krizi, to vnímáme jako společensky důležité téma,“ uzavírá Zapletal.

Přihlašte se k odběru a už Vám nic neunikne!

  • Každý týden přinášíme nejzásadnější zprávy z průmyslu, které by neměli uniknout váší pozornosti.

Nepřehlédněte

Více článků