Švýcarská společnost pro alternativní bílkoviny Planted získala dalších 21 milionů dolarů, které ji pomohou pokračovat v růstu a debutovat s novými produkty. Zatímco spuštění na americkém trhu je kvůli COVID-19 zatím nejisté, evropští zákazníci společnosti Planted budou mít možnost vyzkoušet si svůj nový vegetariánský řízek.

Společnost Planted byla založena roku 2019 ve Švýcarském federálním technologickém institutu v Curychu, kde zakladatelé vyvinuli původní techniku vytlačování rostlinných bílkovin a vody do vláknitých struktur podobných skutečným masům. Od té doby společnost diverzifikovala své zdroje bílkovin, přidala do směsi oves a slunečnici a vyvinula například alternativní produkty trhaného vepřového nebo kebabu.
Poptávka po alternativních bílkovinách a rostoucí konkurence přiměla investory Planted, aby se rozhodli pro agresivnější strategie růstu a rozvoje. Generální ředitel a spoluzakladatel společnosti pro alternativní bílkoviny Christoph Jenny v e-mailu pro TechChrunch uvedl: „Přidali jsme fermentační/biotechnologické technologie, abychom vylepšili chuť a texturu. To znamená, že můžeme vytvářet struktury bez omezení formy, a také můžeme přidat širší chuťový profil.“
Nejnovějším pokrokem je řízek, obalovaný smažený kus masa oblíbený po celém světě, zejména na hlavních trzích společnosti v Německu, Rakousku a Švýcarsku. Jenny poznamenal, že řízek vyráběný společností Planted se vyrábí jako jeden kus, není lisován dohromady z menších kousků. Svou šťavnatou chuť a texturu má díky fermentačnímu přístupu. Je to první z několika plánovaných „celých“ kusů masa. Nyní jejich “masa” opouštějí laboratoř a vstupují do testování spotřebitelů za účelem doladění chuti.
Nynější kolo financování pocházelo od společností „Vorwerk Ventures, Gullspång Re: food, Movendo Capital, Good Seed Ventures, Joyance, ACE & Company (strategie SFG) a Be8 Ventures“.
(lj)
