Udržitelnost všude kolem nás.
Jaké jsou trendy v ekologických obalech?

Udržitelnost všude kolem nás.
Jaké jsou trendy v ekologických obalech?

Nejčtenější

Recyklace plastů a udržitelné obaly jsou hlavním tématem doby. Společnosti závodí s časem, aby stihly splnit cíle udržitelného balení pro rok 2025. Směrnice o zákazu jednorázových plastů je v Evropské Unii schválena již třetím rokem a tato směrnice se nyní promítne do legislativy konečně i v České republice, takže v co nejbližší době bude tento zákaz definitivně platit i u nás. Další směrnice a nařízení budou s největší pravděpodobností přicházet. Jak se společnosti připravují na konec doby plastové a jaké jsou nejnovější trendy udržitelných obalů?

Vlhčené ubrousky i obaly potravin: obojí lze vyrábět bez plastů

Každou sekundu je na světě spotřebováno až 14 000 ubrousků. Je až neuvěřitelné, že jedno balení představuje množství plastu, které bychom našli ve 2 PET lahvích (cca 0,58 gramů). Vlhčené ubrousky jsou jedním z produktů, které značně zatěžují životní prostředí. Lidé je také často splachují do toalety, bohužel ubrousek se nestihne v odpadu rozložit dříve, než doputuje do čističky odpadních vod. Společnost NAÏF na trh uvedla ubrousky vyrobené z eukalyptových vláken bez plastů a doufá, že na změnu složení brzy přistoupí i ostatní výrobci.

Dalším problematickým odvětvím jsou obaly potravin. Situace se stává neudržitelnou: ze všech plastů, které se dnes celosvětově vyrábí, se téměř 40 % používá k balení potravin a nápojů. Naštěstí i v tomto oboru postupně společnosti ukazují, že to jde dělat i jinak. Firma BIOFASE se sídlem v Mexiku úspěšně vyvinula unikátní technologii pro přeměnu pecek z avokáda na biologicky rozložitelné produkty. Místo toho, aby společnost pecky likvidovala, je sbírá a přeměňuje na bioplast. Z toho se následně vyrábí příbory, talíře, brčka a nádoby, které se snadno a přirozeně rozloží. Obaly na potraviny a příbory BIOFASE jsou vyráběny výhradně v Latinské Americe za použití téměř 130 tun semen avokáda každý měsíc a jsou vyváženy do více než 25 zemí po celém světě.

Je potřeba brát v potaz nejen obaly potravin, ale i veliké množství obalů při přepravě zboží. Mohlo by se zdát, že například skleněná lahev je poměrně ekologická, bohužel však sklo spotřebuje hromadu materiálu právě při balení pro přepravu. Výrobce vína British Garçon Wines proto vyrobil ploché lahve z recyklovaného PET plastu, který je o 87 % lehčí než sklo. Inovativní tvar a extrémně nízká hmotnost umožňují společnosti pevně balit lahve do kartonů bez nutnosti dalšího obalu. Vzhledem k tomu, že nové lahve zabírají méně místa, lze na jednu přepravní paletu zabalit až o 91 % více produktů. Efektivní využití prostoru, zkrácená doba nakládání a méně obalového materiálu umožňují snížit spotřebu emisí téměř na polovinu.

Dalším z populárních alternativních obalových materiálů je nyní bambus, jedna z nejrychleji rostoucích dřevin na světě. Je nejen biologicky rozložitelný a 100% kompostovatelný během dvou až šesti měsíců, ale navíc uvolňuje do atmosféry o 35 % více kyslíku než stejný objem stromů. Jeho obnovitelnost a všestrannost z něj činí atraktivní a udržitelnější materiál pro obalové společnosti. Thajská společnost Universal Biopack už roky vyrábí obaly z bambusu a manioku pro restaurace a výrobce s nadějí, že vyřeší plastovou krizi.

Úspěchy v eko obalech českých výrobců

Ani čeští výrobci a dodavatelé rozhodně nezůstávají pozadu a své obaly i výrobky se snaží co nejvíce přizpůsobit životnímu prostředí. Například společnost Mana, česká značka alternativní stravy, letos představila nové ekologické obaly. Ty budou vyráběny z hnědé lepenky namísto bílé, což je mnohem lepší volba, neboť bílý papír prochází chemickým procesem bělení. Mana rovněž přechází na jednobarevný potisk pouze černou barvu. Navíc optimalizovala krabice, které zmenšila a prostor uvnitř efektivně využila, díky čemuž za rok uspoří až 7 tun papíru.

Už jste slyšeli o REkrabičce? To je další ze skvělých českých projektů, které pomáhají šetřit naši planetu. REkrabička poskytuje gastropodnikům možnost, jak snížit objem použitých jednorázových obalů. Funguje na zálohovém systému a tato znovupoužitelná krabička dokáže během svého života ušetřit až 400 jednorázových obalů. „Podle odhadu Ministerstva životního prostředí se každý den v ČR spotřebuje okolo 54 tun jednorázových obalů na jídlo. Gastro průmysl má na tom obrovský podíl, a proto vznikl projekt REkrabička,“ vysvětluje své rozhodnutí majitel firmy Ondřej Širočka. REkrabička se postupně dostává do povědomí gastropodniků i zákazníků a v České republice lze jídlo v REkrabičce získat už v 553 podnicích. 

Kvalitní náhradou plastů by v budoucnu mohly být houby

Ano, čtete správně. K ekologicky šetrným plastům by mohla pomoci výroba obalů z podhoubí. Podhoubí neboli mycelium má skvělou pojivovou schopnost. Obsahuje chitin, což je takové přírodní lepidlo, které tvoří například schránky korýšů, je voděodolné a nehořlavé. Materiál z mycelia zvládne vydržet až 30 let, ale v půdě nebo kompostu je rozložitelný během pouhých 45 dní. Britský startup Magical Mushroom Company patří k několika málo firmám, které z podhoubí už vyrábějí náhražky obalů.

S tímto materiálem pracuje také český biotechnologický startup Myco se sídlem v Kyjově. Základem je výroba substrátu, který se tvoří z různých zbytků dřevozpracujícího nebo zemědělského průmyslu. V Myco používají hlavně odpadní piliny, které sterilizují, aby v nich nerostlo nic jiného, než chtějí, a následně materiál naočkují léčivou houbou Reishi. Mycelium houby poté čtyři týdny prorůstá tímto jinak sypkým materiálem a tím ho spojí. Poté už stačí prorostlý materiál nadrtit a vytvarovat do požadovaného tvaru. V tu chvíli mycelium stále pracuje a během několika dnů výrobkem opět proroste a na povrchu vytvoří bílý povlak. Následně se výrobky vysuší, čímž se život houby ukončí a produkt se zbaví přebytečné vlhkosti. „Již od začátku jsme si dali za cíl, aby náš projekt měl opravdový ekologický dopad a bylo možné s přírodním materiálem pracovat ve velkých objemech. V našem týmu se snažíme přemýšlet tak, aby věci dávaly smysl. Neděláme naivní ekologii a snažíme se vyrábět výrobky, které jsou opravdu ekologické z podstaty věci. Nebudeme nahrazovat plast na sílu,“ říká zakladatel David Minařík, který na začátku projektu začínal s pěstováním hub ve vlastní koupelně. Nyní ve firmě vyrábějí například dárkové obaly pro výrobce čajů z Jižní Moravy, u kterých pro prorůstání houby používají odpadní materiál z ořezu čajových bylin.

Přihlašte se k odběru a už Vám nic neunikne!

  • Každý týden přinášíme nejzásadnější zprávy z průmyslu, které by neměli uniknout váší pozornosti.

Nepřehlédněte

Více článků